Mont-Saint-Michel, voorjaar 2023

Foto: Guido Hamerlinck

Verraad in het Vaticaan

1972. Europa wordt geteisterd door bomaanslagen, met als triest 'hoogtepunt' de liquidatie van de Joodse atleten op de Olympische Spelen in München. Deze terroristische daad heeft de 'twijfelachtige eer' de eerste aanslag te zijn op Joodse doelen buiten Israël. (Bron: Klein, Aaron J. (2005). Striking Back. Random House. ISBN 9078225017)

In deze woelige periode wenst Golda Meïr, de eerste vrouwelijke premier van Israël, de paus te ontmoeten met als doel de verzuurde diplomatieke relaties tussen het Vaticaan en Israël uit het slop te halen. Direct na het ontstaan van de staat Israël in 1948, ondernam het Vaticaan een poging om tijdens een 'ordinaire' vergadering snel de diplomatieke relaties tussen beide landen op te starten. Het Vaticaan stelde echter een belangrijke voorwaarde die door Israël niet kon, of wou, ingevuld worden. (Bron: Daniel Lipson, researcher National Library of Israël, www.nli.org.il)  

Omdat sinds die banale vergadering de relaties tussen beide naties onbestaande waren, wenste Golda Meïr, die gezien haar leeftijd het einde van haar politieke carrière voelde naderen, nog éénmaal te schitteren op het politieke wereldtoneel en hoopte ze met een bezoek aan de paus de plooien tussen beide landen weer glad te strijken. 

Omdat zij hoog op de dodenlijst van de Zwarte Septemberweging staat, geeft ze hoogst persoonlijk de beste Mossad agent Levi de opdracht om enerzijds haar bezoek in Rome te beveiligen en er anderzijds over te waken dat Palestijnse terroristen niet te weten komen dat zij naar Rome zal reizen. Via Wenen komt hij in Rome terecht, waar hij contacten legt met de 2 hoogste in rang kardinalen in het Vaticaan.  1 Van die kardinalen trekt zijn aandacht, omdat de man er 'strikte' ideeën op nahoudt wat betreft de relaties tussen Joden en Palestijnen. Tijdens gesprekken met de man ontwaart Levi haat in de man zijn ogen tegenover Joden. Waarom toch? Een kardinaal zal toch het bezoek niet verraden aan Palestijnse terroristen. Zal Levi een aanslag op Golda kunnen vermijden? Pas uren voor haar aankomst in Rome ontdekt hij de waarheid.
Dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten die verdwenen zijn in de plooien van de geschiedenis.

Voorlopig alleen online te bestellen bij de auteur via e-mail (guido@auteurghamerlinck.be) of door een berichtje te sturen via Facebook Guido Hamerlinck.

Gelieve ook de data van mijn signeersessies in de gaten te houden op de pagina 'Agenda' waar ik aanwezig zal zijn en mijn werk zal signeren.

In het najaar zal het boek volledig beschikbaar zijn in alle boekhandels in Vlaanderen en Nederland en op alle online platformen.